Fördelar med nyttig mat

Hela ditt välbefinnande förbättras om du äter en bra kost. Och när vi talar om bra kost menar vi kost som inte innehåller för mycket mättade fetter, inga tillsatser och inget vitt socker. Du ska äta magert kött, mycket frukt och grönt, gott om fibrer, kallpressade enkel- och fleromättade vegetabiliska oljor och en lagom mängd långsamma kolhydrater. Och tillsatser är ajabaja. En sådan här kost gör att du kommer att känna dig piggare och kommer att orka mer, men det finns fler fördelar med att äta nyttig mat.

Du går ner i vikt. Om du äter nyttig mat kommer du garanterat inte gå upp i vikt, du kommer snarare att gå ner i vikt. En bra kost sätter nämligen fart på ämnesomsättningen och eftersom du inte konsumerar mättat fett och socker lagras inte den energi som finns i din kost som fett i kroppen. Om du dessutom kombinerar din kost med motion kommer du att förbränna kalorier så det heter duga.

Bra mot sjukdomar. Det är ofta den kost vi äter som gör att vi drabbas av diabetes, högt blodtryck, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. När du äter nyttig mat minskas risken betydligt för att du ska drabbas av dessa sjukdomar.

Stärker immunförsvaret. Om du äter en bra kost kommer du ofta att slippa förkylningar och annat elände eftersom de vitaminer och mineraler som finns i en bra kost stärker immunförsvaret.

Bra för hjärnan. Flera undersökningar har visat att nyttig mat är bra för hjärnan och förhindrar ålderglömska eftersom den innehåller gott om fleromättade fetter.

Nackdelar med nyttig mat

Eftersom nyttig mat verkar så bra kan det väl ändå inte finnas några nackdelar? kanske du tänker. Jodå, det finns det. Nyttig mat är:

Dyrare. Ja, nyttig mat kostar ofta mer än skräpmat. Eftersom pommes frites nästan är gratis och halvfabrikat som hamburgare och köttbullar har ett grymt lågt kilopris är det naturligtvis billigare att laga en ohälsosam måltid.

Mer tidskrävande. Det tar längre tid att laga en måltid eftersom du utgår från riktiga råvaror och inte halvfabrikat som innehåller socker, mättade fetter och tillsatser.

Svår att variera. Det finns massor av nyttiga recept men trots det blir variationen något begränsad. Du kan inte bränna på en hamburgare i stekpannan, koka upp en härligt krämig gräddsås eller köpa hem en smaskig pizza. Det finns säkert många rätter du kommer att sakna om du enbart äter nyttig mat.

Kommentera receptet