Viktiga vitaminer för oss svenskar

De flesta vitaminer och mineraler är viktiga för att din kropp ska fungera optimalt, men här tänkte vi framförallt fokusera på de allra viktigaste vitaminerna och mineralerna som många lider brist på.

D-vitamin – en bristvara under vinterhalvåret

Det finns fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna A, D, E och K lagras i kroppen under en längre tid och därför är det inte så många som har brist på dessa vitaminer, även om det händer. Det enda undantaget är D-vitamin som många råder brist på under vinterhalvåret eftersom kroppen får D-vitamin via solljuset och under vintern får man inte så mycket solljus i det här landet. Även om D-vitamin lagras i kroppen en längre tid räcker det inte över hela vintern.

D-vitamin är viktigt eftersom det stärker immunförsvaret samt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, depressioner och förbättrar koncentrationsförmågan. En naturlig källa för D-vitamin är (förutom solljus) fet fisk. Om du inte gillar fisk kan du alltid komplettera med ett kosttillskott.

Viktig att tillföra B- och C-vitaminer dagligen

De vattenlösliga vitaminerna B och C, däremot, försvinner snabbt ur kroppen och därför bör man fylla på med sådana vitaminer dagligen.

B-vitamin är egentligen inte bara en sorts vitamin utan snarare en hel grupp av vitaminer, åtta stycken närmare bestämt. I ett bra kosttillskott finns alla eller de flesta B-vitaminer med, annars kan du alltid laga mat efter nyttiga recept som innehåller potatis, broccoli, bladgrönsaker, bönor, linser, nötter, ärtor, squash, kött, fisk & skaldjur och avokado. B-vitaminer är extremt viktiga för att dina organ ska fungera ordentligt och för att du ska hålla dig frisk.

C-vitamin är viktigt för att du ska känna dig pigg och stärker immunförsvaret. Naturliga källor som innehåller gott om C-vitamin är frukt, bär och grönsaker.

Kommentera receptet