Nyttig mat & träning

När du tränar hårt är det extra viktigt att du äter nyttig mat som du lagar efter nyttiga recept. Förvisso behöver inte du som tränar hårt alltid vara riktigt lika petig med onyttigheter eftersom din träning förbränner kalorier, men om du vill få ut så mycket som möjligt av dina träningspass bör du äta rätt kost. Men vad är då rätt kost för dig som tränar? Det ska vi nu titta lite närmare på här på nyttigarecept.se

Nyttig mat för dig som tränar

All energi du får i dig består av kolhydrater, proteiner och fetter och oavsett vad alla dietgurus säger behöver din kropp alla dessa ämnen, framför allt om du tränar hårt.

Kolhydrater

Kolhydrater är ett samlingsnamn för olika sockerarter som stärkelse, socker och kostfibrer. Du har säkert sett att de flesta nyttiga recept som baseras på GI-dieten inte innehåller speciellt mycket kolhydrater, men faktum är att långsamma kolhydrater som finns i till exempel ris, potatis och pasta behövs om du tränar hårt. Om du är noga med att äta nyttig mat kan du alltid välja fullkornspasta och råris. Även frukt och grönsaker som också innehåller kolhydrater är ingen dålig föda eftersom de innehåller gott om vitaminer. Och frukt funkar perfekt när du behöver kolhydratpåfyllning efter ett hårt träningspass. Det du framförallt bör undvika är vitt socker, även om snabba kolhydrater ibland kan behövas under och efter ett extra hårt träningspass.

Proteiner

Proteinerna bygger upp kroppens vävnad, celler och muskelmassa och kallas därför för kroppens byggstenar. Om du tränar styrketräning bör du därför laga din mat efter nyttiga recept som innehåller gott om proteiner, såsom kött, fisk, kyckling, sojaprodukter, tofu, ägg, ärter, bönor och mejeriprodukter.

Fetter

Fetterna är kroppens energireserver och är viktiga för kroppens tillverkning av vissa hormoner. Fetterna gör också att fettlösliga vitaminer tas upp av kroppen. Det finns mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Mättat fett är oftast animaliskt och de enkelomättade och fleromättade fetterna är oftast vegetabiliska, men finns även i fisk. Även om det finns många dieter som anser att det är helt okej att trycka i sig mängder med mättat fett om man tar bort kolhydraterna, så är de icke processade vegetabiliska fetterna nyttigare. Och när du tränar måste du få i dig en hel del kolhydrater och då är det bättre att du äter nyttig mat som innehåller enkelomättade och fleromättade fetter istället för att skippa kolhydraterna. En viss mängd mättat fett är emellertid helt okej.

Kommentera receptet