Behöver man kosttillskott?

Kosttillskott innehåller vitaminer och mineraler som vår kropp behöver. Om du äter en mångsidig kost och lagar nyttig mat behöver du förmodligen inte komplettera din kost med kosttillskott. Enligt flera vetenskapliga undersökningar får de flesta svenskar i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler via sin kost, men trots det finns det tillfällen då man kan behöva kosttillskott.

Då kan kosttillskott vara bra

  • Vid matallergi. Personer som inte tål vissa livsmedel och därför inte får i sig alla viktiga ämnen kan behöva komplettera sin mat med kosttillskott.
  • Vegetarianer/veganer. Vegetarianer, framför allt veganer, behöver ofta tillföra vitamin B12 och D-vitamin som annars finns i kött och i mejeriprodukter.
  • Småbarn. Barn upp till 2 år behöver extra D-vitamin som finns i AD-droppar som också är ett slags kosttillskott.
  • Gravida kvinnor. Gravida kvinnor behöver få i sig extra mineraler och vitaminer eftersom barnet kniper en del av den mat som kvinnan äter. Framförallt bör du som är gravid få i dig extra mycket folsyra, vilket finns i kosttillskott som riktar sig till just gravida kvinnor.
  • För dig som sitter mycket inomhus. Om du sällan är ute i dagsljus får du inte tillräckligt med D-vitaminer som solens strålar annars ger dig. Framför allt äldre personer som vistas mycket inomhus behöver kosttillskott som innehåller D-vitamin.

Om inget av det här passar in på dig behöver du inga kosttillskott om du äter nyttig mat. Du kan läsa mer om det här på livsmedelsverkets hemsida.

Kommentera receptet