Bulgursallad som man blir mätt av

För att bränna fett och gå ner i vikt så gäller det att man äter rätt. Det är många som menar att kryddstark mat kan vara en fördel för fettförbränning men om man inte tycker om chili, en massa vitlök eller annat som bränner i halsen så behöver man inte uppleva att man missar något. Sallader är ju alltid rekommenderade som bra smalmat, men det vet ju alla hur trist det är med några salladsblad och hur man genast då tallriken är tom börjar fundera på vad man ska äta härnäst.

Bulgur består av förkokat durumvete som sedan har torkats och krossats. Det påminner en hel del om couscous men har en konsistens som liknar ris. Man kan använda sig av denna matvara på många olika sätt och i Mellanöstern så är det vanligt att bulgur används istället för ris.

Här är en bulgursallad som faktiskt hjälper till med fettförbränningen på så vis att man blir mätt av den och därmed låter bli att småäta.

Ingredienser

4 dl bulgur (tillagat)

1 nypa havssalt

1 dl solrosfrön

Färsk persilja eller koriander och eventuellt mynta

3 msk soja

1 näve craisins

1 msk olivolja

 

Tillagning

Börja med att laga till bulgur. Detta är enkelt och tar inte mer än 20 minuter. Vill du vara riktigt energisk och bränna mer fett på själva tillagningsprocessen så kan du blötlägga några timmar i förväg men detta är inte nödvändigt. Medan bulgur kokar så rostar du solrosfrön med lite havssalt i en panna. Håll koll på fröna så att de inte bränns utan får en gyllenbrun yta. Hacka den färska koriandern i mindre bitar (eller persilja) och lägg eventuellt till några färska blad mynta. När bulgur och solrosfrön är redo så kan du blanda samtliga ingredienser i en skål. Salladen är klar!

Denna bulgursallad är mycket god och den passar bra för den som vill öka på fettförbränning eller bara hålla sin vikt. Bulgur är rik på fiber och protein men fattig på fett och kalorier. Man kan alltså äta sig mätt av denna sallad utan att få dåligt samvete.

Serveringstips

Bulgursallad kan man äta precis som den är men om man vill öka på med protein så kan det vara riktigt gott att servera den med fisk eller med köttbullar. Salladen kommer alltså att fungera som en slags ris men den är bra mycket godare. Man kan också blanda i kuber av tofu och då får man en komplett måltid som passar väl som middag. Det som blir över kan man ta med sig dagen därpå som lunchlåda. Salladen håller sig fint i kylen i åtminstone 2 dagar och den gillas skarpt både av vuxna och av barn. Dessutom så är detta en vacker maträtt så se till att den kommer till sin rätt i en stor skål som alla som sitter runt bordet kan vila sina ögon på.

Kommentera receptet